Het is niet erg om het even niet te weten. Je kunt ook gewoon pas op de plaats maken. En er even over nadenken. Bijvoorbeeld als je op het voetbalveld staat en je kind staat tegen je te schreeuwen waar alle ouders bij staan. Of in de supermarkt als je kind rollend over de vloer een breakdown krijgt. Of als je in de speeltuin voor de 5e keer moet zeggen dat je nu echt naar huis wilt. Of als je puber besluit echt niet die vaatwasser leeg te halen. Het beste wat je kunt doen, is kalm blijven en door blijven ademen.
Observeren en afwachten
De energie van je kind is op dat moment zwaar; letterlijk en figuurlijk. Er is even geen doorkomen aan. Je kunt deze zwaarder maken door te gaan praten. Of je kunt het even laten en stilhouden. De energie vanzelf lichter laten worden. Het moment bevriezen en kijken wat de volgende stap is. Zie je kind. Wat geeft hij aan? Is hij gewoon dwars aan het doen? Wat in de meeste gevallen niet zo is. En ook dat geeft een behoefte aan. Of is hij overprikkeld of moe of aan het eind van zijn latijn. In elke situatie helpt het als je rustig blijft, de emotie benoemt om hem te accepteren, duidelijk en vriendelijk je grenzen aangeeft en kalmpjes wacht tot er ruimte in zijn energie komt voor hem om mee te bewegen.
Aandacht, liefde en waardering
Elk kind wil hetzelfde; gezien, gehoord en gewaardeerd worden. Zijn gedrag laat zien of dat ook gebeurt. Gaat zijn kont in de krib, dan is hij voor zijn gevoel te lang niet gezien. Negatieve aandacht is vaak een reactie op het ontberen van positieve aandacht. Positieve aandacht betekent; gezien worden, gehoord worden en gewaardeerd worden. Geeft je kind dus negatieve aandacht, dan is het aan jou als ouder om te bepalen welke positieve aandacht hier tegenover moet gaan staan. Gezien worden betekent vaak samen leuke dingen ondernemen die de band versterk. Gehoord worden betekent een goed gesprek over alledaagse dingen. Het is enorm helpend om met je kind aan het eind van de dag de dag nog eens te doorlopen voor een goede verwerking van alles wat gebeurd is. Gewaardeerd worden betekent complimenten maken voor kleine en grote dingen; een tekening, de vaatwasser uitruimen, een goed cijfer op school, aardig zijn tegen broers of zussen, etc.
Geen paniek
Schiet dus absoluut niet in de paniekstand als je het even niet meer weet. Onthoud; maak pas op de plaats, blijf kalm, bevestig de emotie en wacht rustig af. Meer tips? Stuur mij een berichtje via www.samenopvoedenisleuk.nl