Help! Je kind vraagt zoveel negatieve aandacht. In de wereld van jouw kind draait het om 1 ding: ontdekken hoe hij voorzien wordt in zijn behoeften. Of dat nu is door jou, je partner of een andere verzorger, maakt niet uit. En lukt het hem om zijn zin te krijgen met negatief gedrag, dan is dat dus wat hij heeft aangeleerd (van jou). Dus, is bij jouw kind alles nee? Kan hij heel boos worden of voortdurend zeuren? Dan vraagt hij om jouw aandacht door zich negatief te gedragen. Blijft dit zo? Nou, waarschijnlijk krijgt hij dan vaker zo jouw aandacht en dus blijft hij zich negatief gedragen. Want alles wat je aandacht geeft groeit. Ook negatieve aandacht!

Negatieve aandacht om gezien te worden

Iedereen wil gezien worden en aandacht krijgen, zodat je je gewaardeerd kunt voelen. Een kind is hierin niet anders dan ieder ander. In één ding verschilt een kind wel van volwassenen: hij kan nog niet zelf bepalen hoe hij jouw aandacht kan krijgen om jouw waardering te voelen. Jouw reactie op positief of negatief gedrag is hoe jouw kind leert. Kortom, hij leert gewoon door te doen, te observeren en te ervaren wat hij bereikt met zijn gedrag. Wanneer hij geen aandacht krijgt als hij iets goed doet, dan probeert hij het op een minder leuke manier. Net zolang tot hij ervaart dat het werkt.

Een baby huilt…is dat negatieve aandacht vragen?

Bij een baby zie je dit effect heel goed. Zijn enige communicatiemiddel is huilen. Huilt hij en wordt hij getroost, krijgt hij eten of een schone luier, dan heeft dit gewerkt. Hij stopt met huilen. Als hij iets ouder is en zijn ouders hebben oog voor hem en zijn oplettend, dan merkt de dreumes dat hij ook krijgt wat hij nodig heeft zonder te huilen. Is die aandacht er niet, dan blijft huilen het middel. Zodra je peuter meer manieren heeft om te communiceren, wordt de interactie tussen ouder en kind bepalend voor de verbinding. Is de interactie hoofdzakelijk positief, geduldig en duidelijk, dan zal het kind minder behoefte hebben om op een negatieve manier te vragen om interactie. De basismiddelen die een ouder heeft om te zorgen dat je met je kind in de positieve modus blijft, zijn:

  • Heb onverdeelde aandacht voor je kind. Ook als hij lekker alleen aan het spelen is, laat hem dit weten. Voor hem is dit een belangrijk gegeven dat hij gezien en gewaardeerd wordt.
  • Heb geduld. Je kind toont emoties zodat hij van jou leert om die te begrijpen en te beheersen. Huilen is voor verdriet. Huilen is niet voor je zin krijgen.
  • Wees duidelijk en consequent. Je kind wil weten waar hij aan toe is. Die kaders geef jij hem door vaste regels te hanteren, daar niet zomaar van af te wijken en duidelijk aan te geven waarom die belangrijk zijn. Het is net als met de verkeersregels; we rijden allemaal rechts en daar houden we ons aan anders gebeuren er ongelukken.
  • Jouw aandacht behouden…ook als er een kleintje bijkomt

    Je kind moet ineens jouw aandacht delen met een ander kind. De meest positieve manier is om je kind te laten ervaren dat hij onderdeel wordt van de aandacht die gegeven wordt aan de nieuwe baby. Jouw aandacht voor hem is niet weg, want hij wordt betrokken bij de nieuwe baby.

    Negatieve aandacht omzetten in positieve aandacht

    Elke dag is een nieuwe start om met jezelf afspraken te maken over hoe jullie met elkaar omgaan. De kern hiervoor is;

  • Blijf geduldig. Zijn emoties zijn niet op jou gericht. Ze zijn er alleen om zijn behoefte duidelijk te maken. Reageren met dezelfde reactie als je kind jou geeft, werkt averechts.
  • Beloon positief gedrag. Laat merken dat je positief gedrag ziet en waardeert.
  • Schenk zo weinig mogelijk aandacht aan negatief gedrag. Natuurlijk moet je kind weten dat hij zich niet mag misdragen, maar probeer dit duidelijk en consequent te beantwoorden. Lukt het op dat betreffende moment niet voldoende, kom hier dan later (als hij is afgekoeld) bij hem op terug en spreek af hoe je het de volgende keer wilt zien.
  • Benoem dat je aandacht geeft (iets leuks gaat doen of samen speelt of thee drinkt) als je kind zich goed gedraagt. Bijvoorbeeld; ik zie dat je boos bent en dat begrijp ik, maar ik vind zus en zo. Als je nu nog even lekker gaat spelen, kunnen we straks samen thee drinken.
  • Wees duidelijk en consequent in welk gedrag je wilt zien. Bijvoorbeeld; je kunt nu blijven zeuren, maar ik heb mijn antwoord al gegeven en dat blijft nee.
  • Geef aan op welke wijze je graag ziet dat je kind aandacht vraagt. Bijvoorbeeld; ik zie dat je nu gaat huilen omdat je je zin niet krijgt. Ik zou liever even met jou hierover willen praten.

  • Negatief gedrag komt altijd ergens vandaan. Aan jou als ouder om ieder keer weer te achterhalen wat de reden is van het gedrag wat je kind laat zien. Aandacht én verbinding is waar het om gaat in positief en bewust opvoeden. Neem eens een kijkje op www.samenopvoedenisleuk.nl voor onder andere onze 30-dagen kaartenset. Een manier om op een eenvoudige en leuke manier (meer) verbinding met je kinderen te creëren. 30 dagen lang voor iedere dag een tip, vraag of challenge voor meer Bewust Opvoeden.

    Wil je meer van onze blogs lezen? Interessant voor jou is misschien wel wat voor vader of moeder ben jij?